• Festival vatre - Oprtalj
  23.06.2018.
  Alpe Adria Oberkrainer Fest - Oprtalj
  15.07.2018.
  Međunarodni susret harmonikaša-Zrenj
  26.08.2018.
  Kestenijada - Oprtalj
  14.10.2018.
   Tuber(food)fest - Livade
  20.-21.10.2018.
Utorak, 28 Kolovoz 2018 06:03

Sa 25. Međunarodnog susreta harmonikaša

Granice možda razdvajaju, ali glazba zato već dva i pol desetljeća spaja harmonikaše pograničnog područja koji se zadnje kolovoške nedjelje okupljaju u Zrenju. Ove se godine odazvalo tridesetak najupornijih svirača tradicijskih instrumenata iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Poslijepodnevni vjetar i niske temperature na vjetrometini zrenjske visoravni na 460 metara nadmorske visine, nisu ih spriječili da zasviraju na slavljeničkom 25. izdanju međunarodnog susreta harmonikaša i uveseljavaju posjetitelje ritmovima živahnih valcera i polki.

Led je svojim nastupom razbio Lino Jakac iz Pregare kod Gračišča (Slovenija), a na zrenjskoj pozornici izmjenjivalo se potom puno mladih svirača koji su garancija da će tradicijska glazba još dugo odjekivati ovim prostorima. Među mlađima bio je 12-godišnji Borna Pulić iz Pazina koji se drugu godinu za redom odazvao pozivu organizatora.

Najstariji svirač 84-godišnji Mario Batagelj

- Uživam kada sviram harmoniku. Za mene je to jedan veliki gušt, jako to volim, povjerio nam je Borna i rekao da su mu najdraže polke, ali je za nastup u Zrenju ipak odabrao valcer. Zasvirali su i drugi mladi harmonikaš, Toni Jermaniš iz Kjeke, Petar Samsa iz Marčanegle, Vanessa Jakac iz Cunja kod Buzeta…. Posjetitelje je oduševio vrsni znalac, slovenski harmonikaš Erik Šavron iz Gradina kod Gračišča.

Boje glazbenih veterana branili su Marčelo Basiaco i Pjero Labinjan iz Buja i Brtonigle, a titula najstarijih svirača zrenjskog susreta pripala je 84-godišnjem Mariju Batagelju iz Pazina te 83-godišnjem Lucianu Jerončiću iz Pazinskih Novaki koji su zasvirali u duetu.

- Sviramo jer volimo takovu muziku, ugodna nam je i nas drži ovako jeno malo na životu. Moramo uživati u temu, jer drugo leto ne znamo kako će biti, da li bolje ili huje, rekao je barba Mario koji svira od svoje jedanaeste godine dok je Luciano dodao da svira od 1949. godine.

U rodnom mjestu sv. Jeronima

- Sviran po feštama dokle moren. Nažalost su nam pomrli naši vršnjaki, a mi smo ostali za sime valja, ne znam dokle ćemo, našalio se Luciano. Susret harmonikaša u Zrenju, ljetnu manifestaciju koja se oslanja na tradicijsku narodnu glazbu i instrumente karakteristične za ovaj dio unutrašnje Istre, organizirala je oprtaljska Turistička zajednica, u suradnji s oprtaljskom općinom. Program jubilarnog susreta vodio je Ditmar Šegon.

- Zrenjski susret postao je prepoznatljiva manifestacija uz državnu granicu sa Slovenijom koja povezuje stanovnike pograničnog područja, istaknuo je oprtaljski načelnik Aleksander Krt, zadovoljan što je susret održan usprkos gotovo olujnoj buri. Zrenj koji je prema nekim povijesnim izvorima rodno mjesto sv. Jeronima, a nekada je bio poznat i po vrsnim obrtnicima, kovačima, tkalcima, kamenoklesarima, postao je središte tradicijske glazbe, ali i mjesto susreta različitih generacija iz tri susjedne države koje povezuje njegovanje istog glazbenog izričaja.

Napisala Gordana Čalić Šverko (Glas Istre, 27)

     
Zaštita osobnih podataka  |   Izjava o korištenju Kolačića
© Općina Oprtalj sva prava pridržana / Izrada: Studio web art