• Festival vatre - Oprtalj
  06./2019.
  Alpe Adria Oberkrainer Fest - Oprtalj
  07./2019.
  Međunarodni susret harmonikaša-Zrenj
  08./2019.
  Kestenijada - Oprtalj
  10./2019.
   Tuber(food)fest - Livade
  10./2019.
Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 06:15

Svečano obilježen Svjetski dan pjesništva

Udruga Bujšćinski glas u kojem djeluje neformalna grupa oprtaljskih pjesnika priredila je dana 21. ožujka, u čast obilježavanja Svjetskog dana pjesništva, druženje uz nazočnost istarskog barda, književnika Tomislava Milohanića.

„Danas u svakodnevnoj trci za nečim, a u većini slučajeva za ničim, ljudi imaju rijetko vremena za lijepu riječ i pjesništvo. Stoga smo se i sastali da udahnemo duši nadahnutu pjesmu, lijepu riječ.“ Ovim riječima moderator večeri Zlatan Varelija otvorio je druženje Oprtaljskih pjesnika.

O stvaranju i nadahnuću za pjesme govorio je kroz stihove književnik Tomislav Milohanić. Čitajući i recitirajući pjesme uvodio je slušatelje kroz svoje stihove u stvaranju jezika i pjesme, kroz različite pjesničke forme od slobodnog stiha do završnog soneta. Jezik je ono što nas određuje, posebno je naglasio Milohanić i čitajući stihove na čakavskom dijalektu do standardnog književnog jezika.

Na druženju, a povodom obilježavanja ovog dana, svoje najnovije radove čitali su Sonja Buljević, Branka Biloslav, Nadija Disiot, Dante Marušić dok se sa svojim najnovijim uradcima kroz haiku stihove predstavila Sanja Petrov Vlahović. Ono što veseli i što je dalo dodatni obol druženju je prisustvo mladih stvaralaca Osnovne škole Milana Šorga iz Oprtlja. Tako su se redom predstavili: Anđelina Videc, učenica 5. razreda, recitirala je pjesmu učenice Nikoline Tončić (6. razred) pod nazivom Moje sve i nekoliko svojih haiku radova. Dominik Vežnaver, učenik 6. razreda, recitirao je svoje haiku pjesme (inače je pohvaljen u Rovinju i nagrađena za rad Heroji vatrogasci) dok je Filip Metz, 6. razred, recitirao svoju pjesmicu Potok.

Oprtaljski pjesnici neformalna je grupa pjesnika Bujštine koji obitavaju na obručju Oprtlja ili su blisko s njim povezana. Grupu čine pjesnici koji su objavili jednu ili više pjesničkih zbirki, a to su redom: Branka Biloslav, Nadija Disiot, Silvana Laganis Čulina, Sonja Buljević, Sanja Petrov Vlahović i Dante Marušić. Cilj grupe je uz pomaganje pri objavi pjesničkih zbirki čuvanje autohtonog bujskog dijalekta, skupna predstavljanja izvan granica Bujštine, kao i rad na edukaciji mladih pjesničkih i inih stvaralaca.

     
Zaštita osobnih podataka  |   Izjava o korištenju Kolačića
© Općina Oprtalj sva prava pridržana / Izrada: Studio web art