XXIII. Tuberfest

U srcu doline rijeke Mirne prije stotinjak godina razvilo se mjesto Livade, a otkako su dvadesetih godina 20. stoljeća u dolini Mirne otkriveni bijeli tartufi, malo je mjesto postalo svjetski poznato kao centar čuvenog istarskog bijelog tartufa. U Istri postoji nekoliko sajmova i festivala posvećenih tartufu, no još od 1994. godine, tijekom listopada posjet Tuberfestu - sajmu istarskog bijelog tartufa, iznimna je prilika za upoznavanje i degustaciju bijelog tartufa. Poseban miris ove podzemne gljive osjeća se cijelim sajmenim prostorom i neće Vam biti teško pronaći neko jelo ili proizvod na bazi tartufa za degustaciju. Obzirom da je jesen sezona tartufa ali i drugih plodova prirode, ovaj sajam pruža mogućnost domaćim poljoprivrednicima i izlagačima da izravno promoviraju proizvode iz vlastite proizvodnje. Prigoda je to da gosti kušaju, ali i kupe maslinovo ulje, vino, med, pršut, sir, rakije i druge specijalitete.

Bogati program sajma tijekom dva dana omogućuje gostima sudjelovanje u biranju najvećeg tartufa sajma i licitaciji tartufa te mogu sudjelovati u traženju ove podzemne gljive s iskusnim tartufarom. U prošlosti se to radilo uz pomoć svinja, no u novije vrijeme zamijenili su ih dresirani psi (sa svinjama je teže raditi jer one češće pojedu pronađeni tartuf).

U posljednjih nekoliko godina sajam posjećuje i sve veći broj stranih gostiju. Uz glazbu, dobru hranu i vino, te opojan miris tartufa, provedite i Vi vikend u Livadama. Posjetite XXIII. Tuberfest 22. i 23. listopada!

     
Zaštita osobnih podataka  |   Izjava o korištenju Kolačića
© Općina Oprtalj sva prava pridržana / Izrada: Studio web art