• Festival vatre - Oprtalj
  06./2019.
  Alpe Adria Oberkrainer Fest - Oprtalj
  07./2019.
  Međunarodni susret harmonikaša-Zrenj
  08./2019.
  Kestenijada - Oprtalj
  10./2019.
   Tuber(food)fest - Livade
  10./2019.

Povijest - sakralno blago

          Crkva Sv. Jurja , Oprtalj,
15. stoljeće

Smještena je u gradu, na trgu. Spominje se od 1202. godine. Crkva je sagrađena u 15 st. Na mjestu starije, koja je ugrađena u današnju crkvu. Na stariji sloj, podijeljen kolonadama sa šiljastim lukovima, u 15 st. dograđen je prezbiterij s poligonalnim završetkom. Tada je na prvotnu građevinu izveden mrežasti gotički svod s rebrima i zaglavnim kamenima. U 17 st. Crkva je produžena i oblikovano je novo kameno pročelje. U njoj se nalaze vrijedni oltari i slike iz 16., 17., i 18. st., te orgulje iz 18 st. Zvonik, odvojen od crkve, sagrađen je u 16. stoljeću.

     
    Crkva Sv.Roka, Oprtalj,
16. stoljeće

Smještena je u gradu u blizini škole. Sagrađena je u 14 st. Kao jednobrodna  građevina sa preslicom. U crkvi se nalaze freske (niz svetačkih likova) koje je  naslikao istaknuti majstor Anton iz Padove 1535. godine. Crkva je iz temelja  obnovljena godine 1913.

          
    Crkva Sv.  Cecilije,Oprtalj,
19.stoljeće

Smještena na groblju, sagrađena         je 1842. godine na mjestu ranije crkve kao jednobrodna građevina sa preslicom.       Obnovljena je 1913. godine.

 

     
    Crkva Sv. Marije,  Oprtalj
15.stoljeće

Smještena je uz cestu sjeverno od naselja. Sagrađena je u 15 st. Kao bratovštinska crkva. Jednobrodna građevina s preslicom i zvonom te lopicom sagrađena je 1770. godine. Majstor Clerigin iz Kopra naslikao je 1471. u renesansnom stilu na trijumfalnom luku i na južnom zidu prizore iz Marijina života.

     
    Crkva Sv.Jelene, Sv. Jelena,
15. stoljeće

Smještena je na vrhu brijega izvan naselja. Sagrađenja je u 15 st. Kao jednobrodna s upisanom apsidom s preslicom i zvonom. U unutrašnjosti slike koparskoga majstora Clerigusa (oko 1400. godine) prikazuju Majestas Domini, svece i evanđeliste, a na trijumfalnom luku Navještenje. Sačuvani su glagoljski grafiti iz 1496. godine.

 

     
    Crkva Sv. Leonarda, Vižintini Vrhi,
19.stoljeće

Smještena je na osami, izvan naselja, sagrađena je 1894. na mjestu starije crkve (ugrađene u građevno tkivo današnje). Jednobrodna je to građevina s preslicom i jednim zvonom. U crkvi se nalazi oltarna pala Zadranina Zorzija Venture iz 17. st.

 

     
    Crkva Sv. Silvestra,  Sv.Silvestar
15.stoljeće

Smještena je na vrhu brijega iznad zaseoka Krajići. Jednobrodna građevina s glagoljskim grafitima iz 15. - 16. st., sagrađena je u 15. st. U lošem je građevnom stanju.

 

     
    Crkva Sv. Lucije, Sveta Lucija,
17.stoljeće

Smještena u naselju, sagrađena je 1605. na mjestu starije crkve, koja se spominje godine 1500. Jednobrodna je to građevina s preslicom i lopicom, u unutrašnjosti s mramornim oltarom s drvenim svetohraništem i palom s likovima Sv. Lucije, Sv. Agate i Sv. Barbar

 

     
    Crkva Sv. Ivana,         Livade,
17.stoljeće

Smještena u naselju, sagrađena 1697. godine kao jednobrodna građevina s preslicom. U unutrašnjosti je kameni oltar s drvenim svetohraništem i palom Sv. Ivana evanđelista

 

     
     

Crkva Sv. Marije od Snijega, Čepić,
15. stoljeće

Prema nekim povjesničarima, na mjestu crkve BDM od Snijega stajao je Benediktinski samostan iz 13. st. Kasnije je crkvu postojao Pavlinski samostan, čiji su se ostaci vidijeli sve do 1849. Trobrodna je to građevina zaključeno s poligonalnom apsidom. Crkvu su prema latinskom natpisu gradili Matej iz Pule i Peter iz Ljubljane 1492. U unutrašnjosti je ploča s glagoljskim natpisom iz godine 1588.

    Crkva Sv. Antuna Pustinjaka, Gradinje,
17. stoljeće

Sagrađena je u 17. st. Na mjestu starije crkve kao jednobrodna građevina s preslicom. U unutrašnjosti je oltar od kamena i drveta s drvenim kipovima Sv. Antuna opata, Sv. Agate i Sv. Katarine.

     
    Crkva Sv. Stjepana, Istarske toplice
19.stoljeće

Smještena na brijegu, iznad Toplica, sagrađena u 19. stoljeću na mjestu stare crkve, koja je tu stajala godine 1580. Crkva je jednobrodna s preslicom i zvonom

     
    Crkva Sv. Jeronima, Zrenj,
20.stoljeće

Smještena u naselju, sagrađena je godine 1910. na mjestu starije crkve   koja se spominje 1580. Crkva je jednobrodna sa sakristijom, preslicom i zvonom.

 

     
    Župna crkva Sv. Jurja,  Zrenj
15.stoljeće

Smještena je u naselju, spominje se prvi puta godine 1304. Bila je podčinjena izravno tršćanskom biskupu (do 1883. g. Buzetski dekanat). Zrenj se smatra rodnim mjestom  Sv. Jeronima (345.-420.). župna crkva građena je u romantičnom slogu, dvobrodna je, sa svetištem i sakristijom, a proširena je 1582. godine o čemu svjedoči glagoljski natpis otkriven za vrijeme obnavljanja godine 1835. Zvonik je odvojen od crkve.

 

     
    Crkva sv. Antuna Padovanskog, Jakusi,
20.stoljeće

Sagrađena je 1900. godine.

 

 
     

 

Pročitano 5636 puta
     
Zaštita osobnih podataka  |   Izjava o korištenju Kolačića
© Općina Oprtalj sva prava pridržana / Izrada: Studio web art