• Festival vatre - Oprtalj
  06./2019.
  Alpe Adria Oberkrainer Fest - Oprtalj
  07./2019.
  Međunarodni susret harmonikaša-Zrenj
  08./2019.
  Kestenijada - Oprtalj
  10./2019.
   Tuber(food)fest - Livade
  10./2019.

Odgojno - obrazovne institucije

  OŠ Milana Šorga Oprtalj
Osnovnoškolsko obrazovanje na ovim prostorima započinje već krajem XIX odnosno početkom XX.st. Poslije II. Svjetskog rata postojalo je osam škola (Sv.Lucija, Šterna, Završje, Zrenj, Oprtalj, Šorgi, Butori i Poropati) sa 439 učenika. Kako su uvjeti za rad bili osobito teški 1960. formirana je središnja osnovna škola sa tri područna odjela i ukupno 329 učenika. Osnovna škola postaje središte kulturno-prosvjetne djelatnosti u gospodarski i prometno zapostavljenom dijelu općine Buje. Uz redovitu nastavu uspješno se organiziraju izvannastavne aktivnosti i drugi oblici rada sa djecom.
    Školska zgrada je godinama postajala sve trošnija i time sve manje prikladna za odgojno obrazovni rad. Godine 1997. je rekonstruirana i dograđena. Škola osim djelatnosti osnovnog obrazovanja ima i dječji vrtić te osnovno obrazovanje odraslih. Unatoč otežanim uvjetima i vrlo malom broju učenika škola postiže značajne rezultate u odgojno-obrazovnom procesu, kao i u izvan-nastavnim aktivnostima. Učenici se redovito natječu na županijskim i državnim natjecanjima. Škola učestvuje u mnogim manifestacijama humanitarnog i revijalnog karaktera čime daje svoj doprinos obogaćenju društvenog života.
     
  DJEČJI VRTIĆ PRI OŠ MILANA ŠORGA
     
  OŠ Vazmoslava Gržalje Livade
Dana 28. veljače 1901. godine otvorena je prva pučka škola u Livadama. Iz tog se vremena pamte stihovi „Na hrastu je naranča rodila, Livadska se škola otvorila.“ PO Livade danas je u sklopu OŠ Vazmoslava Gržalja u Buzetu i sastoji se od šest odjeljenja, od čega su niži razredi u kombiniranim, a viši u čistim odjeljenjima. Učenici su uključeni u izbornu nastavu vjeronauka, talijanskog jezika i informatike, dok učenici VI. razreda pohađaju dodatnu nastavu glagoljice te na kraju školske godine sudjeluju u Maloj akademiji glagoljice u Roču.
    Godine 2006, matična je škola zajedno s područnim školama, kao priznanje učenicima i učiteljima za brigu o okolišu proglašena EKO školom. Uz dugogodišnje obilježavanje prigodnih datuma kao Dana zahvalnosti za plodove Zemlje, Dana borbe protiv AIDS-a, Dana borbe protiv raka dojke, Dana planeta Zemlje; također je ostvarena i projektna nastava na kojoj su obrađene teme: začinsko i ljekovito bilje, voće, pčela, ptice, more, kamen, odjevni predmeti od plastičnog otpada i zavičajni govor.

 

 
Pročitano 5722 puta
     
Zaštita osobnih podataka  |   Izjava o korištenju Kolačića
© Općina Oprtalj sva prava pridržana / Izrada: Studio web art