Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Obrazovne institucije

Razne korisne informacije. Sadržaj kontinuirano dopunjujemo, navratite ponovo, vjerujemo da ćete naći zanimljivih i korisnih informacija

Osnovnoškolsko obrazovanje na ovim prostorima započinje već krajem XIX odnosno početkom XX.st. Poslije II. Svjetskog rata postojalo je osam škola (Sv.Lucija, Šterna, Završje, Zrenj, Oprtalj, Šorgi, Butori i Poropati) sa 439 učenika. Kako su uvjeti za rad bili osobito teški 1960. formirana je središnja osnovna škola sa tri područna odjela i ukupno 329 učenika. Osnovna škola postaje središte kulturno-prosvjetne djelatnosti u gospodarski i prometno zapostavljenom dijelu općine Buje. Uz redovitu nastavu uspješno se organiziraju izvannastavne aktivnosti i drugi oblici rada sa djecom. Školska zgrada je godinama postajala sve trošnija i time sve manje prikladna za odgojno obrazovni rad. Godine 1997. je rekonstruirana i dograđena. Škola osim djelatnosti osnovnog obrazovanja ima i dječji vrtić te osnovno obrazovanje odraslih. Unatoč otežanim uvjetima i vrlo malom broju učenika škola postiže značajne rezultate u odgojno-obrazovnom procesu, kao i u izvan-nastavnim aktivnostima. Učenici se redovito natječu na županijskim i državnim natjecanjima. Škola učestvuje u mnogim manifestacijama humanitarnog i revijalnog karaktera čime daje svoj doprinos obogaćenju društvenog života.
Dana 28. veljače 1901. godine otvorena je prva pučka škola u Livadama. Iz tog se vremena pamte stihovi „Na hrastu je naranča rodila, Livadska se škola otvorila.“ PO Livade danas je u sklopu OŠ Vazmoslava Gržalja u Buzetu i sastoji se od šest odjeljenja, od čega su niži razredi u kombiniranim, a viši u čistim odjeljenjima. Učenici su uključeni u izbornu nastavu vjeronauka, talijanskog jezika i informatike, dok učenici VI. razreda pohađaju dodatnu nastavu glagoljice te na kraju školske godine sudjeluju u Maloj akademiji glagoljice u Roču. Godine 2006, matična je škola zajedno s područnim školama, kao priznanje učenicima i učiteljima za brigu o okolišu proglašena EKO školom. Uz dugogodišnje obilježavanje prigodnih datuma kao Dana zahvalnosti za plodove Zemlje, Dana borbe protiv AIDS-a, Dana borbe protiv raka dojke, Dana planeta Zemlje; također je ostvarena i projektna nastava na kojoj su obrađene teme: začinsko i ljekovito bilje, voće, pčela, ptice, more, kamen, odjevni predmeti od plastičnog otpada i zavičajni govor.
Go to Top