Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Livade – Centar
svijeta tartufa

Saznajte sve zanimljivosti i povijesni razvoj ovog šarmantnog mjesta

Mjesto u srcu doline Mirne

Livade je mjesto u srcu doline Mirne, koje se razvilo prije stotinjak godina ponajviše zahvaljujući «Parenzani», vinskoj pruzi koja se kretala od Poreča prema Trstu.

Extreme Sports Biking
Snowboarding
Nekadašnji prometni i trgovački centar za vino

U to su vrijeme Livade bile prometni i trgovački centar za vino, maslinovo ulje i ostale poljoprivredne proizvode, a otkako su dvadesetih godina 20. stoljeća u dolini Mirne otkriveni bijeli tartufi, Livade postaju i centar za prikupljanje i distribuciju ove skupocjene gljive.

Iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju Istarskog bijelog tartufa

Svake se godine tijekom listopada u Livadama održava «Tuberfest», koji je iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju Istarskog bijelog tartufa, te cijenjenih vina, maslinovih ulja, sireva, meda, rakija i drugih istarskih proizvoda.

Siva glinena zemlja središnje Istre, vlažna i sjenovita Motovunska šuma – šuma sv. Marka pored rijeke Mirne te blaga klima bez velikih temperaturnih razlika pružili su idealno stanište za vrlo izbirljivi Istarski bijeli tartuf, najveći i najcjenjeniji od svih tartufa.

Osim bijelog tartufa mogu se naći još i vrste crnog tartufa. Tartufa ima i drugdje u svijetu, no ovi istarski jedinstvenog su okusa i kad ih jednom kušate, uvijek ćete im se poželjeti vratiti.

U samom naselju smještena je crkva sv.Ivana iz 17. stoljeća. Na cesti od Livada prema Istarskim toplicama nalazi se selo Gradinje u kojem je smještena crkva sv. Antuna Pustinjaka iz 17. stoljeća.

Aktualne događaje pratite na našem turističkom portalu Coloursofistria klikom na logo:

Go to Top