Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Povijest – sakralno blago

Saznajte sve zanimljivosti i povijesni razvoj ovog šarmantnog mjesta

Smještena je u gradu, na trgu. Spominje se od 1202. godine. Crkva je sagrađena u 15 st. Na mjestu starije, koja je ugrađena u današnju crkvu. Na stariji sloj, podijeljen kolonadama sa šiljastim lukovima, u 15 st. dograđen je prezbiterij s poligonalnim završetkom. Tada je na prvotnu građevinu izveden mrežasti gotički svod s rebrima i zaglavnim kamenima. U 17 st. Crkva je produžena i oblikovano je novo kameno pročelje. U njoj se nalaze vrijedni oltari i slike iz 16., 17., i 18. st., te orgulje iz 18 st. Zvonik, odvojen od crkve, sagrađen je u 16. stoljeću.

Smještena je u gradu u blizini škole. Sagrađena je u 14 st. Kao jednobrodna  građevina sa preslicom. U crkvi se nalaze freske (niz svetačkih likova) koje je  naslikao istaknuti majstor Anton iz Padove 1535. godine. Crkva je iz temelja  obnovljena godine 1913.
Smještena na groblju, sagrađena je 1842. godine na mjestu ranije crkve kao jednobrodna građevina sa preslicom. Obnovljena je 1913. godine.

Smještena je uz cestu sjeverno od naselja. Sagrađena je u 15 st. Kao bratovštinska crkva. Jednobrodna građevina s preslicom i zvonom te lopicom sagrađena je 1770. godine. Majstor Clerigin iz Kopra naslikao je 1471. u renesansnom stilu na trijumfalnom luku i na južnom zidu prizore iz Marijina života.

Smještena je na vrhu brijega izvan naselja. Sagrađenja je u 15 st. Kao jednobrodna s upisanom apsidom s preslicom i zvonom. U unutrašnjosti slike koparskoga majstora Clerigusa (oko 1400. godine) prikazuju Majestas Domini, svece i evanđeliste, a na trijumfalnom luku Navještenje. Sačuvani su glagoljski grafiti iz 1496. godine.
Smještena je na osami, izvan naselja, sagrađena je 1894. na mjestu starije crkve (ugrađene u građevno tkivo današnje). Jednobrodna je to građevina s preslicom i jednim zvonom. U crkvi se nalazi oltarna pala Zadranina Zorzija Venture iz 17. st.
Smještena je na vrhu brijega iznad zaseoka Krajići. Jednobrodna građevina s glagoljskim grafitima iz 15. – 16. st., sagrađena je u 15. st. U lošem je građevnom stanju.
Smještena u naselju, sagrađena je 1605. na mjestu starije crkve, koja se spominje godine 1500. Jednobrodna je to građevina s preslicom i lopicom, u unutrašnjosti s mramornim oltarom s drvenim svetohraništem i palom s likovima Sv. Lucije, Sv. Agate i Sv. Barbar
Smještena u naselju, sagrađena 1697. godine kao jednobrodna građevina s preslicom. U unutrašnjosti je kameni oltar s drvenim svetohraništem i palom Sv. Ivana evanđelista
Prema nekim povjesničarima, na mjestu crkve BDM od Snijega stajao je Benediktinski samostan iz 13. st. Kasnije je crkvu postojao Pavlinski samostan, čiji su se ostaci vidijeli sve do 1849. Trobrodna je to građevina zaključeno s poligonalnom apsidom. Crkvu su prema latinskom natpisu gradili Matej iz Pule i Peter iz Ljubljane 1492. U unutrašnjosti je ploča s glagoljskim natpisom iz godine 1588.
Sagrađena je u 17. st. Na mjestu starije crkve kao jednobrodna građevina s preslicom. U unutrašnjosti je oltar od kamena i drveta s drvenim kipovima Sv. Antuna opata, Sv. Agate i Sv. Katarine.
Smještena na brijegu, iznad Toplica, sagrađena u 19. stoljeću na mjestu stare crkve, koja je tu stajala godine 1580. Crkva je jednobrodna s preslicom i zvonom.
Smještena u naselju, sagrađena je godine 1910. na mjestu starije crkve koja se spominje 1580. Crkva je jednobrodna sa sakristijom, preslicom i zvonom.
Smještena je u naselju, spominje se prvi puta godine 1304. Bila je podčinjena izravno tršćanskom biskupu (do 1883. g. Buzetski dekanat). Zrenj se smatra rodnim mjestom Sv. Jeronima (345.-420.). župna crkva građena je u romantičnom slogu, dvobrodna je, sa svetištem i sakristijom, a proširena je 1582. godine o čemu svjedoči glagoljski natpis otkriven za vrijeme obnavljanja godine 1835. Zvonik je odvojen od crkve.
Go to Top