Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Obavijest o održavanju utrke UCI Istria Gran Fondo 2024.

OBAVIJEST O PRIVREMENOM ZATVARANJU PROMETNICA

Satnice prolaska utrka

Na području sjeverozapadne Istre u petak, 12. i subotu, 13. travnja, vozit će se biciklistička utrka UCI Istria Gran Fondo. Start i cilj utrke je u Stella Marisu u Umagu, a svoje mjesto na startu već je osiguralo gotovo 1000 biciklista iz različitih dijelova svijeta.

Ova vrhunska sportska manifestacija u organizaciji Klastera sjeverozapadne Istre – udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess hotel & campsites – ima važnu ulogu u promociji destinacije i privlačenju posjetitelja izvan glavne turističke sezone te će u ovom, jubilarnom, desetom izdanju sudjelovati biciklisti iz više od 30 zemalja.

Kako bi se tijekom manifestacije osigurala protočnost prometa i što manje zastoja na prometnicama, prilikom organizacije samog događanja organizator je izradio prometni elaborat. Tako će u petak i subotu na snazi biti posebna regulacija prometa stoga se mole građani za razumijevanje i strpljenje.

Promet na dionicama javnih cesta kojima utrka prolazi bit će zatvoren u trenutku prolaska utrke te će ovisno o dionici trase. Zatvaranje do najviše 2 sata planira se na trasi Livade – Šterna i na trasi Šterna – Umag. Zatvoreno će biti i mjesto starta i cilja u Stella Marisu, u subotu od 7.30 do 13.30 sati, a promet u oba smjera na toj lokaciji će se odvijati preko zaobilaznih pravaca u neposrednoj blizini Stella Marisa.

Vozačima koji u vrijeme održavanja utrke iz Umaga idu u smjeru slovenske granice preporučuje se korištenje Istarskog ipsilona.

Subota, 13. travnja

U subotu, 13. travnja, glavnog natjecateljskog dana desetog Istria Gran Fonda, start je u 9 sati iz Stella Marisa u Umagu, kad započinju dvije utrke, jedna duža Gran Fondo (112 km) i jedna kraća Medio Fondo (87 km). Završetak je predviđen oko 13.30 sati.

Trasa utrke Istria Gran Fondo: Umag – Karigador – Brtonigla – Buje – Bijele Zemlje – Grožnjan – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag

Trasa Istria Medio Fondo: Umag – Karigador – Brtonigla – Buje – Bijele Zemlje – Grožnjan – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag

Informacije o privremenom zatvaranju prometnica u subotu:

Mjesto starta i cilja (Stella Maris – Umag)

Cesta uz Stella Maris će biti zatvorena od 7.30 do 13.30 sati. Alternativni pravci kretanja su sljedeći:

  • Smjer Umag – Katoro – Zambratija – Savudrija odvijat će se preko turističkog naselja Stella Maris s posebnom prometnom signalizacijom
  • Smjer Savudrija – Zambratija – Katoro – Umag odvijat će se preko turističkog naselja Stella Maris s posebnom prometnom signalizacijom
  • Promet većih teretnih vozila i autobusa u smjerovima Umag – Savudrija i Savudrija Umag odvijat će se cestama u neposrednoj blizini Stella Marisa s posebnom prometnom regulacijom

Trasa Umag Livade (Umag – Karigador – Brtonigla – Buje – Bijele Zemlje – Grožnjan.

Cesta će biti zatvorena najviše do 30 minuta u zadnjoj točki ove dionice (Grožnjan). Radi se o vremenu od 9 sati (start utrke) do 10.25 sati, kad se očekuje prolazak posljednjeg natjecatelja u Grožnjanu.

Trasa Livade – Šterna (Mlin – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna)

– Cesta će biti zatvorena najviše 2 sata u zadnjoj točki ove dionice (Šterna). Radi se o vremenu od 10.36 sati do 12.32 sati, kad se očekuje prolazak posljednjeg natjecatelja u Šterni s odvoženim krugom oko Oprtlja. Molimo građane da obrate posebnu pozornost na ovaj dio trase jer će oko mjesta Oprtalj utrka prolaziti dva puta.

Trasa Šterna Umag (Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag)

– Cesta će biti zatvorena najviše 2 sata jer će u tom vremenu na ovoj trasi proći svi natjecatelji, od onih najbržih do onih najsporijih.

Prilikom organizacije samog događanja organizator je izradio prometni elaborat kako bi se osigurala protočnost prometa i što manje zastoja na prometnicama toga dana.

Molimo vozače motornih vozila da postupaju po uputama redara koji će biti prisutni duž cijele trase te policijskih službenika koji će koordinirati promet na većim raskrižjima i mjestima. Također molimo sve sudionike u prometu da povećaju oprez i obrate veću pozornost jer su moguća zaostajanja pojedinih biciklista. Neovisno o privremenoj regulaciji prometa koja će biti na snazi toga dana, hitne službe i sva vozila koja imaju za cilj brigu o sigurnosti i zdravlju stanovnika bit će propuštena uz povećane mjere osiguranja.

Sve građane molimo još jednom za razumijevanje i unaprijed zahvaljujemo na strpljenju, s obzirom da utrka ima veliku vrijednost u promociji sjeverozapadne Istre kao turističke i sportske destinacije u predsezoni.

Više informacija o samoj utrci moguće je pronaći na službenoj web stranici www.coloursofistria.com, a interaktivne trase utrka dostupne su na sljedećim poveznicama:

Individual Time Trial (petak, 12.4.2024) – https://ridewithgps.com/routes/45049065

Istria Medio Fondo (subota, 13.4.2024.) – https://ridewithgps.com/routes/45190428

Istria Gran Fondo (subota, 13.4.2024.)  – https://ridewithgps.com/routes/45190413

Go to Top