Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi -14. lipnja 2023 „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”

Dana 14. lipnja 2023. godine u cijelom svijetu obilježit će se Svjetski dan darivatelja krvi. Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”. Fokus je na pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora, a naglasak na ulozi koju svaka osoba ima davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme.

Uz isticanje važnosti redovitog davanja krvi ili plazme, težnja je stvoriti sigurnu i održivu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, koji trebaju biti jednako dostupni u cijelom svijetu.

Pristup sigurnoj opskrbi krvlju, temeljen na dobrovoljnom neplaćenom davanju ključan je za sve pacijente, posebice one čija stanja zahtijevaju cjeloživotne i redovite transfuzije kao što su anemije srpastih stanica i talasemije (poremećaj stvaranja hemoglobina). Dobrovoljne neplaćene donacije plazme igraju važnu ulogu u pružanju podrške pacijentima sa širokim rasponom teških i dugotrajnih bolesti, kao što su hemofilija i teži oblici bolesti imunološkog sustava.

     Svaka doza krvi ili plazme dragocjeni je dar, koji spašava život. Redovito dobrovoljno neplaćeno darivanje ključ je za izgradnju sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima.

Crveni križ Bujštine u suradnji s Istarskim domovima zdravlja ispostava Umag Svjetski dan darivatelja krvi obilježit će u srijedu 14.06.2023. od 09:30 do 11:30 u Umagu na trgu 1. svibnja gdje će uz preuzimanje promo letaka vezanih uz darivanje krvi građani moći provjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak.

Go to Top