Općina • Comune di
OPRTALJ - PORTOLE
Službene stranice • Sito ufficiale

Uredovno vrijeme za stranke: UTO: 11.30 – 15.30 ČET: 8.00 – 12.00

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

 „Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”

     Dana 14. lipnja 2024. godine u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Slogan ovogodišnje kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi je “20 godina obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi – 14. lipnja 2024. Hvala vam darivatelji krvi”. U fokusu kampanje je isticanje dubokog utjecaja koje je davalaštvo krvi imalo na živote oboljelih osoba, ali i samih davatelja. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti dobrovoljnim davateljima krvi, plazme i krvnih pripravaka za pozitivan i spasonosan utjecaj koji su imali na svijet.

To je ujedno i prilika za motiviranje što više pojedinaca na akciju i zajedništvo u dobrovoljnom davanju krvi. Uz isticanje važnosti redovitog davanja krvi ili plazme, težnja je stvoriti sigurnu i održivu opskrbu krvlju i krvnim pripravcima, koji trebaju biti jednako dostupni u cijelom svijetu.

     Pristup sigurnoj opskrbi krvlju, temeljen na dobrovoljnom neplaćenom davanju ključan je za sve pacijente, posebice one čija stanja zahtijevaju cjeloživotne i redovite transfuzije kao što su anemije srpastih stanica i talasemije (poremećaj stvaranja hemoglobina). Dobrovoljne neplaćene donacije plazme igraju važnu ulogu u pružanju podrške pacijentima sa širokim rasponom teških i dugotrajnih bolesti, kao što su hemofilija i teži oblici bolesti imunološkog sustava.

     Svaka doza krvi ili plazme dragocjeni je dar, koji spašava život. Redovito dobrovoljno neplaćeno darivanje ključ je za izgradnju sigurne i održive opskrbe krvlju i krvnim pripravcima.

Crveni križ Bujštine u suradnji s Društvom Crvenog križa Istarske županije prigodno će obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi okruglim stolom koji se organizira u Pazinu a  na kojem će biti prezentirani svi dosadašnji rezultati ali i sve ono što je realizirano u okviru djelatnosti dobrovoljnog davalaštva na području Bujštine.  Okrugli stol se organizira pod nazivom „Davalaštvo u Istarskoj županiji“. Cilj okruglog stola je donijeti zajedničke zaključke usmjerene prema budućnosti davalaštva u Istarskoj županiji kao i kreiranje novih jedinstvenih programa s ciljem poboljšanja kvalitete davalaštva i  promocije.

Svim našim dobrovoljnjim darivateljima krvi, koji svojim altruizom i plemenitim činom spašavaju ljudske živote upućujemo veliku zahvalu i čestitke povodom Svjetskoga dana darivatelja krvi.

Go to Top